Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 033 - 277 16 37
  • info@avizoscherpenzeel.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Verduurzamen - is het slim om een tweede hypotheek af te sluiten?

Je kunt kiezen tussen een tweede hypotheek of persoonlijke lening bij een verbouwing. Wat is een goede keuze?

Wil je verduurzamen, of heb je andere verbouwplannen voor je huis? Met een tweede hypotheek kun je dit bekostigen, maar in sommige gevallen is een persoonlijke lening de betere keuze.

Met een overwaarde in je huis is het mogelijk om een nieuwe (tweede) hypotheek af te sluiten. Zeker met de (nog steeds relatief) lage hypotheekrentes van dit moment, kun je met een tweede hypotheek een verbouwing aan je huis relatief goedkoop financieren. Helaas kleven er wel hoge kosten aan het afsluiten van een hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan advies- en bemiddelingskosten en de notariskosten. Deze kosten kun je in jouw zak houden als je kiest voor een persoonlijke lening, maar voor een dergelijke lening betaal je weer hogere rentelasten. Wat is wijsheid?

Hoeveel geld heb je nodig voor de verbouwing?

Bepalend voor het kiezen van de leenvorm is de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt voor de verbouwing. Bij een naar verhouding laag bedrag kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening. Voor een hoog leenbedrag kun je beter gaan voor een tweede hypotheek. Hier betaal je kosten voor bij het afsluiten, maar de veel lagere rente maakt de kosten weer goed. Waar het omslagpunt ligt kun je laten berekenen door jouw hypotheekadviseur. Voor een verbouwing van 10.000 euro kan een tweede hypotheek in ieder geval niet uit.

Huiseigenaren kiezen vaak voor een tweede hypotheek

Volgens de geldverstrekker Freo kiezen twee op de drie huiseigenaren die gaan verbouwen voor een bedrag tussen 10.000 en 30.000 euro voor een tweede hypotheek. Het is nog maar de vraag of een persoonlijke lening niet slimmer was geweest. De bijkomende kosten van een tweede hypotheek overtreffen namelijk het voordeel van de lage hypotheekrente.

In een persoonlijke lening los je sneller af

Met de geldverstrekker maak je een afspraak over de looptijd van de lening. Vaak is de looptijd van een persoonlijke lening korter dan van een tweede hypotheek. Dit is gunstig, want je bent sneller weer van de extra schuld af. Het grote nadeel is dus dat de maandlasten ook relatief hoog zijn. Stel, je sluit een persoonlijke lening af van 10.000 euro met een looptijd van 5 jaar. De te betalen rente is hoger in vergelijking met een tweede hypotheek en hetzelfde geldt voor de aflossing. Iedere maand los je in dat geval af: 10.000 / 60 maanden = 167 euro, waar dan de rente nog bij komt. In een hypotheek smeer je de aflossing vaak uit over een veel langere periode.

Grote verbouwing financieren met spaargeld

Uiteraard is het gebruiken van spaargeld de beste optie, maar maak niet alle spaargeld op om de verbouwing te kunnen financieren. Als je later toch weer geld nodig hebt (bijvoorbeeld voor een nieuwe auto), zou het fijn zijn dat te kunnen doen van (de rest) van je spaargeld, dan om dit toch maar weer te financieren middels een extra stukje hypotheek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.